Ett litet plåtslageri med fokus på digital problemlösning, utbildning och gedigna plåtdetaljer

Du som plåtslagare kan kontakta oss för konsultation i ritprogrammet SketchUp. Du som kund kan kontakta oss för problemlösning, ritningar och underlag, eller skräddarsydda plåtdetaljer så som spiror, portkronor eller klassiska stuprörsdelar.

Vi utgår från Österbotten, Finland, men levererar produkter, ritningar och utbildning över hela landet och även till Sverige.

Hantverkskunskap + Digitalisering

» När jag började jobba som plåtslagare för över 15 år sedan förundrades jag över hur mycket tid, material och pengar som gick åt för att lösa missförstånd och misstag i arbetet. Som ensam företagare kändes det här arbetssättet ohållbart på många sätt. Jag sökte hjälp med problemlösning, visualisering och behövde också accelerera min hantverkskunskap. Tidigt hittade jag ritprogrammet SketchUp och insåg vilka möjligheter programmet gav mig. Datorn blev snabbt ett av mina viktigaste verktyg i backen.

Utöver plåtslageri ägnar jag i dagsläget mycket tid åt att fundera på själva plåtslageriprocessen, bl.a. hur man med låg tröskel kan sammanföra gammalt hantverk med moderna digitala verktyg på ett hållbart och långsiktigt sätt.

Min största förhoppning är att dom digitala möjligheterna ska hjälpa fler unga och intresserade att se ny potential i en gammal bransch som är i akut behov av arbetskraft, visioner och utveckling. Plåtslageri kan vara både kreativt, mångsidigt och modernt, med respekt för gamla metoder. «

Anders Andlin

Framtidens plåtslagare

Bristen på hantverkare ökar. Genom att utöver hantverkskunskapen fokusera på moderna processer, tror vi att man kan göra plåtslagaryrket mer mångsidigt och på så sätt mer attraktivt. För att locka fler unga och intresserade till branschen (och kanske även till entreprenörskap) måste yrket kännas modernt, utvecklande och framför allt inspirerande.

Om du driver en hantverksutbildning eller ser andra möjligheter där vi kan inspirera framtidens plåtslagare [unga, äldre och intresserade] att se ny potential i en gammal bransch, vill vi gärna höra av dig.

Frågeställningar som driver vårt fokus på digitalisering som arbetsverktyg:

  • Hur kan vi göra yrket attraktivt för fler unga, nyfikna och nyblivna plåtslagare?
  • Hur hjälper vi äldre att stanna kvar i ett ofta fysiskt slitsamt yrke?
  • Hur kompenserar vi för kunskapsbortfallet som uppstår när de äldre generationerna inte längre finns på våra arbetsplatser?
  • Hur kan vi utbilda och öka effektiviteten hos nyanställda som har begränsad kunskap men mycket potential?
  • Hur kan vi jobba smart med problemlösning för att minska materialåtgången?
  • Hur kan vi skapa bättre kommunikation internt på företag för att främja ett hållbart och långsiktigt arbete?
  • Hur kan vi skapa självständiga roller som känns meningsfulla och utvecklande?
  • Hur kan vi minska missförstånd för att höja effektiviteten på arbetet, frigöra mer tid för utbildning, samarbete och utveckling?
  • Hur gör vi branschen mer inkluderande för personer i olika åldrar, med olika förutsättningar, bakgrund och kunskap?


Intressanta artiklar
→ Stor brist på hantverkare: ”Saknas 2500 plåtslagare”
→ Jobbannonsen låg ute i ett år: NOLL svar
 Visselpipor ska få eleverna att vilja bli plåtslagare